Spis treści
Pomysły na szybki obiad
Przedstawiam pomysły na szybki obiad, który przygotujesz w mniej niż 30 minut. Dzięki nim zyskasz więcej czasu dla siebie i Twojej rodziny. Co więcej są pyszne i zdrowe!
Makaron ze szpinakiem i serem feta

Składniki na 4 porcje:
- Cebula – 1 duża
- Czosnek – 2 ząbki
- Szpinak – 2 opakowania świeżego lub 1 opakowanie mrożonego
- Sera feta – 250 g
- Przyprawy do smaku – gałka muszkatołowa, sól, pieprz
- Oliwa – 2 łyżki
- Makaron pełnoziarnisty – 300 g
- Pestki słonecznika – 20 g
Przepis:
- Ugotuj makaron w osolonej wodzie.
- Wlej oliwę na delikatnie rozgrzaną patelnię i dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę. Podsmaż do uzyskania złotego koloru.
- Dodaj szpinak. Po zmniejszeniu jego objętości dopraw solą, pieprzem, odrobiną gałki muszkatołowej oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Podgrzewaj szpinak kilka minut, aż całkiem zmniejszy swoją objętość.
- Odstaw patelnię i dodaj ser feta. Zmieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Dodaj odcedzony makaron do szpinaku oraz pestki słonecznika i wszystko wymieszaj. Gotowe
Makaron z suszonymi pomidorami

Składniki na 4 porcje:
- Suszone pomidory w oleju, odsączone z zalewy – 100 g
- Czarne oliwki – 100 g
- Świeża bazylia – pęczek
- Natka pietruszki – pęczek
- Cebula – 1 mała
- Czosnek – 2 ząbki
- Masło – 30 g
- Śmietana 30% tłuszczu – 100 ml
- Makaron pełnoziarnisty – 300 g
Przepis:
- Ugotuj makaron w osolonej wodzie.
- Suszone pomidory, oliwki, bazylię, pietruszkę oraz czosnek zblenduj na gładką masę.
- Podsmaż na złoty kolor drobno pokrojoną cebulkę na maśle. Dodaj zblendowany wcześniej sos. Zmniejsz ogień, dodaj śmietankę i podgrzewaj na patelni kilka minut.
- Odstaw sos i dodaj makaron. Wymieszaj i gotowe.
Udka z ryżem – danie jednogarnkowe

Składniki na 4 porcje:
- Udka z kurczaka – 4 sztuki
- Ryż basmati – 200 g
- Por – 1 sztuka
Zalewa:
- Woda – 600 g
- Masło – 1 łyżka
- Słodka papryka – 2 łyżeczki
- Przyprawa curry – 1 łyżeczka
- Sól – 1 łyżeczka
- Pieprz 1/2 łyżeczki
- Cukier – 1 łyżeczka
- Koncentrat pomidorowy – 3 łyżki
Przepis:
- Nastaw piekarnik na 180 stopni.
- Udka umyj i osusz.
- Wsyp suchy ryż do naczynia żaroodpornego.
- Pokrój pora w plastry i poukładaj na ryżu. Następnie ułóż udka.
- Zagotuj wodę. Przelej do garnka, dodaj koncentrat pomidorowy, masło oraz przyprawy – paprykę, curry, sól, pieprz oraz cukier. Wymieszaj.
- Gorącą zalewę delikatnie przelej do naczynia żaroodpornego z kurczakiem i ryżem.
- Całość piecz przez około 1-1,5 godziny – tak aby ryż wchłoną całą zalewę. Gotowe.
Filet z kurczaka w sosie pomidorowym z mozzarellą

Składniki na 4 porcje:
- Filet z kurczaka – 4 sztuki
- Oliwa – 2 łyżki
- Mozzarella w kulce – 1 opakowanie
- Pomidory w puszce – 2 opakowania
- Cebula – 1 sztuka
- Czosnek – 2 ząbki
- Sól i pieprz do smaku
- Cukier – 1 łyżeczka
- Oregano – 1/2 łyżeczki
- Bazylia – 1/2 łyżeczki
- Gnocchi – 1 opakowanie
Przepis:
- Nastaw piekarnik na 180 stopni.
- Filety umyj i osusz. Przypraw do smaku solą i pieprzem i wymieszaj z oliwą.
- Pokrój drobno cebulę oraz czosnek.
- Na dno żaroodpornego naczynia wlej pomidory z puszki. Dodaj cebulę, czosnek oraz przyprawy – oregano, bazylię, cukier, oraz sól i pieprz do smaku.
- Ułóż filety na pomidorach. Pokrój mozzarellę w plasterki i ułóż na filetach z kurczaka.
- Zapiekaj w piekarniku w 180 stopniach przez 20-25 minut.
- W tym czasie ugotuj gnocchi.
- Po wyciągnięciu kurczaka z piekarnika nałóż na talerz gnochi, oraz filety. Powstały sos pomidorowy zblenduj delikatnie w naczyniu żaroodpornym i podaj w formie sosu do gnocchi. Gotowe.
Cukinia faszerowana

Składniki na 4 porcje:
- Cukinia – 3 sztuki
- Mięso mielone z indyka – 500 g
- Oliwa – 2 łyżki
- Cebula – 1 sztuka
- Czosnek – 2 ząbki
- Pomidory w puszce – 2 opakowania
- Sól i pieprz do smaku
- Cukier – 1 łyżeczka lub 1 łyżka miodu
- Oregano – 1/2 łyżeczki
- Bazylia – 1/2 łyżeczki
Przepis:
- Nastaw piekarnik na 180 stopni.
- Cukinię przekrój wzdłuż, na pół. Wyjmij łyżką miąższ ze środka i posiekaj go na desce.
- Wydrążoną cukinię ułóż w naczyniu żaroodpornym skórką do dołu. Dopraw lekko solą oraz pieprzem.
- Wlej oliwę na lekko rozgrzaną patelnię i dodaj pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek. Podsmaż na złoty kolor. Dodaj pokrojony miąższ z cukinii i podsmażaj 2-3 minuty.
- Dodaj na patelnię pomidory z puszki, cukier, oregano, bazylię oraz sól i pieprz do smaku. Podgrzewaj na średnim ogniu około 2-3 minuty.
- Dodaj mięso mielone i gotuj, aż do zredukowania wody.
- Nałóż nadzienie na cukinię i wstaw do piekarnika na 30 minut. Gotowe.
Łosoś w cieście francuskim

Składniki na 4 porcje:
- Filet z łososia bez skóry – 400 g
- Cytryna – do pokropienia
- Świeży szpinak – 1 duże opakowanie 300/400 g
- Mozzarella – 1 opakowanie
- Ciasto francuskie – 1 opakowanie
- Czosnek – 3 ząbki
- Pieprz
- Sól
- Masło – 1 łyżka
Przepis:
Rybę ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem.
- Łososia umyj i osusz. Przypraw solą i pieprzem i pokrop cytryną do smaku.
- Rozgrzej na małym ogniu masło. Dodaj drobno pokrojony czosnek i szpinak. Podgrzewaj kilka minut, aż szpinak zmniejszy objętość. Zdejmij z ognia.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Rozłóż ciasto francuskie. Ułóż łososia na środku, wzdłuż dłuższego boku ciasta. Na łososia wyłóż szpinak oraz pokrojoną mozzarellę.
- Owiń i zlep łososia ciastem. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika na 20 -25 minut. Gotowe.
- Podawaj na ciepło pokrojone w plastry. Świetnym dodatkiem będzie sałata z pomidorkami koktajlowymi pokropiona oliwą.
Jeśli podobają Ci się pomysły na szybki obiad zajrzyj również tu. Smacznego!