Szybkie i zdrowe śniadania, które sprawdzą się dla całej rodziny są z pewnością moimi ulubionymi. Na codzień wybieram proste składniki, a przygotowanie całego posiłku nie zajmuje więcej niż dziesięć minut. Oszczędzam czas, gotuję zdrowo i przede wszystkim staram się zaspokoić wybredne kubki smakowe nawet najmłodszego członka rodziny.
Oto moja TOP lista siedmiu super szybkich, super prostych i bez wątpienia zdrowych pomysłów na śniadanie:
Spis treści
Bananowe placuszki pełnoziarniste

Składniki:
- jajko
- banan
- łyżka mąki pełnoziarnistej
- odrobina tłuszczu do smażenia
Przepis:
Banana zgniatam widelcem i mieszam w miseczce razem z mąką i jajkiem tak aby powstała jednolita masa. Na średnio rozgrzanej patelni z odrobiną oleju wykładam łyżką małe placuszki. Na koniec smażę na złoty kolor z obu stron. Dla urozmaicenia czasem dodaję dodatkowo inne owoce (jabłka, borówki, maliny), pokruszone orzechy lub płatki owsiane zamiast mąki.
Racuchy jogurtowo – owocowe

Skłądniki:
- mały jogurt naturalny (180ml)
- pół szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1 jajko
- łyżeczka sody oczyszczonej
- garść owoców leśnych – borówki, maliny, truskawki lub jeżyny (mogą być mrożone)
- odrobina tłuszczu do smażenia
Przepis:
Jogurt i jajko miksuję z mąką i sodą oczyszczoną tak aby powstała gładka masa. Dodaję owoce i delikatnie łączę z masą. Na koniec smażę na patelni na małym ogniu z obu stron. Można smażyć beztłuszczowo choć ja preferuję niewielką ilość masła aby nadać delikatny smak.
Omlet wytrawny

Składniki:
- jajko
- łyżka mąki pełnoziarnistej
- groszek konserwowy lub mrożony
- ser feta
- odrobina tłuszczu do smażenia
Przepis:
Aby uzyskać puszysty omlet jako pierwsze ubijam na sztywno białko jajka po czym delikatnie łączę z żółtkiem i mąką. Gładką masę wylewam na rozgrzaną patelnię i posypuję groszkiem oraz fetą. Smażę z jednej strony do uzyskania złotego koloru po czym łamię omlet na pół i smażę pod przykryciem z dwóch stron.
Gofry gryczane z jogurtem i orzechami

Składniki:
- szklanka mąki gryczanej
- szklanka mleka (może być roślinnego)
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej (lub proszku do pieczenia)
- jogurt naturalny
- orzechy do posypania
Przepis:
Wszystkie składniki ciasta (pomijająć jogurt i orzechy) mieszam, aż do uzyskania gładkiej masy. Ciasto odstawiam na 10 minut po czym ponownie mieszam. Wylewam masę na rozgrzaną gofrownicę i piekę do uzyskania złotego koloru. Na koniec gotowe gofry polewam jogurtem i posypuje orzechami.
Tosty francuskie z szynką i serem mozzarella

Składniki:
- 4 kromki chleba żytniego
- 2 jajka
- 1/4 szklanki mleka
- tłuszcz do smażenia
- ser mozarella
- szynka z kurczaka
Przepis:
Na głębokim talerzu roztrzepuję jajka razem z mlekiem. W tym czasie nagrzewam tłuszcz na patelni. Na jedną kromkę chleba nakładam plasterek szynki oraz sera i przykrywam drugą kromką chleba. Namaczam w jajku z obu stron i smażę pod przykryciem na średnio rozgrzanej patelni.
Owsianka na mleku

Składniki:
- 250 ml mleka
- 4 łyżki płatków owsianych
- łyżeczka nasion chia
- łyżeczka rodzynek
- mieszanka orzechów lub nasion
- świeże owoce do posypania
Przepis:
Do garnka wlewam mleko, dodaję płatki owsiane, nasiona chia, pokruszone orzechy oraz rodzynki. Gotuję na małym ogniu około 5 – 7 minut minut. Zdejmuję z ognia i dodatkowo odstawiam pod przykryciem na około 5 minut tak aby owsianka zwiększyła swoją objętość.
Podsumowanie
Śniadanie jest bardzo ważnym posiłkiem dnia dlatego powinno być pożywne i wartościowe aby dodać nam energię na cały poranek. Zwykle wybieram produkty z pełego ziarna i o niskim poziomie glikemicznym ponieważ dzięki nim czuję sytość przez dłuższy czas. Z pewnością wszystkie wybrane przeze mnie przepisy nadają się również na metodę rozszerzania diety BLW. To przede wszystkim szybkie i zdrowe śniadania, które zaspokoją głód każdego domownika.
Smacznego!